5 lessen van de Nederlandse schaatsers op de Olympische Spelen in Sotsji

Diep respect voor alle topsporters op de Olympische Spelen in Sotsji. Zij hebben absoluut een wereldprestatie neergezet. We bewonderen hen en leven tegelijkertijd met ze mee. Persoonlijk kan ik de wedstrijden pas in de herhaling bekijken, ik vind het te spannend om er live naar te kijken. En waarom? Ik zie het hele oefentraject in gedachten steeds voor me. Tenminste vier jaar lang hebben deze topsporters naar dit moment toegewerkt, iedere dag opnieuw alles opzij gezet om in Sotsji een topprestatie neer te zetten. En het komt dan allemaal op dat ene moment samen. Dat vind ik zo spannend. Wat leren we van deze topsporters?

1. Topsporters stellen zichzelf een duidelijk doel en trainen onvoorwaardelijk. Ze hebben een helder doel voor ogen en werken daar stapsgewijze naar toe. Iedere dag een stap in de richting van het ultieme doel. Ze leren en ervaren iedere dag opnieuw wat er goed gaat en net nog iets beter kan om het doel te bereiken. Ze worden hierin begeleid.

2. Topsporters kunnen zich als geen ander focussen op hun doel. Deze toppers van de Olympische Spelen hebben geleerd om zich heel sterk te focussen op het ultieme doel. Ze trainen, ongetwijfeld, volgens een zeer hoogstaand uitgebalanceerd programma. Ze maken keuzes om dit doel te bereiken. En dat is vast niet altijd makkelijk. Ook zij krijgen te maken met voldoende afleidingen en verleidingen en leren hiermee omgaan.  Zij zetten het doel duidelijk voorop en zetten veel opzij de sport gaat voor.

Ze hebben geleerd zich niet te laten afleiden door fouten. Ze houden hun doel scherp voor ogen en leren omgaan met de hooggespannen verwachtingen van de wereld om zich heen. Ze leren om te pieken op het juiste moment. 

3. Ze visualeren hun doel. Keer op keer visualiseren zij hun rit van begin tot eind. Dit helpt hen om hun doel te bereiken.

4. Doorzetten vertrouwen houden in jezelf en niet opgeven! Iedere stap is weer een ervaring rijker! Het gaat niet alleen om het bereiken van dat doel, het gaat ook om de weg ernaar toe. Op weg naar dat doel, waar ze ondertussen ongelooflijk veel van leren,  en ervaringen opdoen. Ook als het anders loopt dan ze hadden gehoopt. Neem Stefan Groothuis, die zeer moeilijke tijden heeft doorgemaakt, van heel ver komt en dan nu een gouden plak heeft gewonnen. Stefan laat ons zien dat er hoop is! Vertrouwen houden en doorgaan. Ook al zit het  flink tegen. Door zijn schouders eronder te zetten en toch door te gaan zie je waar hij toe in staat is! Het gaat topsporters echt niet van een leien dakje! Die gouden medaille voor de 1.000 meter is de bekroning op zijn enorme doorzettingsvermogen.

5. De kracht van samenwerken En dan als laatste die bijzondere samenwerking tussen de Nederlandse schaatsploegen. Die speelse concurrentie tussen de Nederlanders onderling, helpt ze om elkaar naar een hoger niveau te tillen. Wat een topprestaties, het is echt een genot om te zien. Samen bereik je dus zoveel meer.

Dan weten we wat ons te doen staat: Stel jezelf een duidelijk doel. Begin je dag met jouw doel voor ogen, focus op wat je vandaag wil bereiken. Visualiseer je doel. Zie je doel voor ogen, dat je het bereikt hebt en schakel daarbij al je zintuigen in. Wat zie je, hoor je, proef je, ruik je en voel je. Je wil niet weten hoe vaak topsporters hun rit visualiseren, al die rondjes keer op keer. Ga op pad en neem de stap richting jouw doel. Kijk aan het einde van de dag terug op de stap die je richting je doel hebt gezet! Kijk naar wat er beter kan en wat er juist goed ging. En kijk wat je morgen eventueel nog anders kunt doen. Neem ook op tijd je ontspanning om jezelf weer op te laden. En heb je je laten afleiden of verleiden, kijk dan aan het einde van de dag, opnieuw naar je doel en wat je morgen anders kunt doen om weer een stap richting je doel te zetten. Hou de juiste focus. Informeer je partner of collega van jouw doel, zodat hij of zij jou hierbij kan ondersteunen of inspireren. Misschien heb je een gezamenlijk doel en kun je elkaar prikkelen, dat stimuleert elkaar alleen maar. Hou vol en ga door. Hou vertrouwen!

Zoals Ireen Wüst tijdens haar zilveren medaille op de 1.000 meter zegt tijdens een Nos interview: “Na die gouden medaille moest ik weer opnieuw in het ritme komen, eerst ontladen, dan de focus pakken en vervolgens weer opladen”.

Laten we ons vooral inspireren door deze fantastische topsporters, die als geen ander weten hoe je een doel in je leven bereikt! Heel veel succes met jouw doel! En vergeet ondertussen niet om ook van de weg ernaar toe, de reis naar jouw doel te genieten! En hou vol hè!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *