Het recept waarmee je met plezier en gemak 100 jaar kunt worden.

Gezond ouder worden en genieten van je leven, dat willen we allemaal wel. Maar is het je wel gegeven? Er gebeurt genoeg binnen vrienden of kennissenkring zowel bij jong en oud. Steeds vaker hoor ik mensen zeggen. Je moet niet oud willen worden, de zorg is echt geen pretje als je echt hulp nodig hebt. Toch zijn er mensen, in diverse gebieden van de wereld, die met gemak en plezier 100 jaar, of ouder zijn. Hoe doen zij dat?

Waar wonen ze? Het zijn de mensen die in Sardinië (Italië), Nicoya (Costa Rica), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland) en Okinawa (Japan) wonen. Deze gebieden zijn ontdekt en in kaart gebracht door Dann Buettner, journalist samen met National Geographic. Deze gebieden noemen zij de Blue Zones. Onderzoek heeft laten zien dat deze mensen gelukkig zijn, gezond oud worden en niet omdat daar de lucht zoveel schoner is of dat er een voedingsrijke bodem is.

Hoe doen deze mensen dat? De mensen, uit de Blue Zones, leven in een omgeving waar ze, vanwege het bergachtige gebied, iedere dag fysieke inspanningen leveren.  Ze hebben hun dagelijkse bezigheden en besteden veel tijd en energie aan hun kinderen of ouders. Ze steunen elkaar, leven relaxed en nemen samen de tijd voor hun maaltijd.  Ze houden van een middagdutje. Ze hebben een ander eetpatroon waaronder zeer weinig vlees. Sociale contacten zijn belangrijk. Rond vijf uur drinken ze graag een glas wijn met de mensen uit de buurt. In de avond drinken ze thee. Ze leven met respect voor de natuur.

Deze mensen leven dus heel bewust, bewegen op natuurlijke wijze door hun dagelijkse werkzaamheden/bezigheden (zoals werken in de tuin). Ze weten na een inspanning, op tijd te ontspannen. Ze leven met respect voor elkaar en hun leefomgeving.

Dit in tegenstelling tot de meesten van ons. Daar waar de tijd bij ons door de handen glipt, doordat we te veel willen doen, hebben zij veel meer balans. Wij werk hard en nemen nauwelijks tijd om te ontspannen, eten snel onze maaltijd naar binnen om weer verder te gaan. We laten ons flink in beslag nemen door allerlei prikkels van buitenaf, waardoor we vaak weinig toekomen aan onszelf. Wat kunnen we van deze mensen leren.

Blue Zone

Blue Zone

De leefregels op een rij, de mensen uit de Bleu Zones voelen zich hier goed bij:

  • Zij stellen zich dagelijks een doel, dit geeft voldoening en zo een extra levensverwachting van zeven jaar.
  • Zij bewegen bewust op natuurlijke wijze, het is belangrijk voor hun lichaam en organen en welbevinden.
  • Ze verminderen stress zoveel mogelijk. Nemen na een inspanning (op je werk of thuis) tijd om te ontspannen door alledaagse dingen te doen die je leuk vindt of waar je blij van wordt bijvoorbeeld in de tuin werken.
  • Ze eten met aandacht samen met elkaar en genoeg is genoeg (80 % is voldoende) , bij voorkeur in de avond een lichtere maaltijd. Probeer het ook eens. Ruik het eten, kijk hoe het eruit ziet, sluit je ogen en proef de smaak.  Je zult merken dat je minder eet en meer geniet.
  • Zij eten plantaardig en veel minder vlees (liefst maar een keer per week), de maaltijd van deze mensen bestaat voornamelijk uit bonen.
  • Zij drinken veelal een glas rode wijn rond vijf uur (een tot twee glazen per dag). Het blijkt dat rode wijn een gunstige invloed heeft op je weerstand, en het is goed voor de doorbloeding.
  • Zij koesteren degenen van wie ze houden (familie of schoonfamilie). Ze besteden veel tijd en energie aan hun kinderen en ouders, dit geeft hen voldoening.
  • Zij maken deel uit van een groep die ze vier keer per maand bezoeken, los van welk geloof, het werkt levensverlengend.
  • Ze zijn geboren of leven in familie of vriendenkring (sociaal netwerk) met een gezonde levensstijl, waar zij zich goed bij voelen, dit draagt bij aan hun langere levensverwachting.

Dit is het recept van de mensen uit de Blue Zones die in harmonie leven met zichzelf, hun omgeving en de natuur. Ze leven gezond en worden met gemak 100 jaar of ouder en genieten van het leven. Laat je ook inspireren door deze mensen, dan kunnen we samen met plezier en gemak ouder worden met elkaar!

Laten we elkaar op de hoogte houden.

Meer info www.bluezones.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *