Last van vallende blaadjes? Wat kun je doen aan een herfstdip?

Heb jij last van de vallende blaadjes ofwel de najaarsdip?

Overvalt de herfst jou ook wanneer het weer onstuimig wordt?  Merk je dat je stemming langzaam verandert.  Ben je sneller moe dan normaal of onrustig, melancholiek, kribbig, of heb je geen zin om dingen te ondernemen. Ineens is dat gevoel er.  Je raakt van slag en je kunt er niet omheen. Je bent beslist niet de enige die hier last van heeft. Ruim een miljoen mensen in Nederland heeft last van een najaarsdip.

Wist je dat:

P1040741

  • Vrouwen relatief meer last hebben van de najaarsdip dan mannen.
  • Hoe meer je richting de noord of zuidpool gaat des te meer mensen last schijnen te hebben van een najaarsdip.
  • Mensen, die aan de evenaar wonen, helemaal geen last hebben van de herfstblues.
  • Een gebrek aan sterk daglicht een rol lijkt te spelen, waardoor onze biologische klok van slag raakt.

Met de vallende blaadjes, de storm en regen zijn we in de herfst beland. Terwijl de bladeren vallen, de paddestoelen verschijnen, het vochtiger wordt, verandert het landschap langzaam in kale bomen. De kleur in het landschap verbleekt langzaam.

De hersftblues doet zijn intrede. Donker is het wanneer je wekker gaat. Je komt je bed moeilijk uit, je voelt je nog niet uitgeslapen. Je heist je in de dag.  Je humeur is niet optimaal. Wellicht ben je een beetje wiebelig en van slag. Misschien is je eerste ingeving om dit gevoel te vermijden en er tegen te vechten. In de regel schiet je hier niet veel mee op. Net als in de natuur waar het proces van verandering plaatsvindt, voltooit zich dit proces ook bij ons. Met zelf accepteren dat je last hebt van een najaarsdip ben je al een heel eind. Van daaruit kun je kijken wat je lichaam nodig heeft. Kijk of de volgende tips jou kunnen helpen om je lekkerder in je vel te voelen.

P1040749

Tips om de herfstblues te verlichten? Terwijl je de neiging hebt om meer binnen te blijven, is naar buiten gaan het allerbeste wat je kunt doen.  Je lichaam heeft juist nu daglicht nodig om goed te blijven functioneren.  Ga tenminste een half uur per dag naar buiten.  Je frist er letterlijk van op. Maak op je vrije dag een wandeling in de buurt, alleen of samen met een buurvrouw, vriend of vriendin. Doe een boodschap te voet of met de fiets.  Zet je auto verder weg, van je werk, en wandel het laatste stuk naar kantoor. Ga een blokje om tijdens je lunchpauze. Je frist er niet alleen van op, het heeft ook een gunstige invloed op je concentratie de rest van de dag. En als de zon schijnt, ga dan beslist even naar buiten als is het maar voor tien minuten. Iedere zonnestraal is mooi meegenomen voor de broodnodige vitamines.  Meer bewegen helpt om je prettiger te gaan voelen.  Joggen, fietsen, zwemmen of een pittige wandeling. Doe iets wat bij jou past. Tijdens het sporten komt er een stofje vrij in je hersenen (endorfine) wat ervoor zorgt dat jij je prettiger gaat voelen. Dit geeft je meer energie. Probeer juist in deze tijd gezond te eten en zo min mogelijk suikers tot je te nemen. Neem eens een handje gezonde noten i.p.v. zoetigheid.  Je zult merken dat dit je drang naar zoetigheid vermindert. Drink voldoende water.  Spreek juist nu af met vrienden en ga samen wandelen om bij te kletsen i.p.v. een lang telefoongesprek te voeren met elkaar. Samen buiten, allebei een frisse neus en daarna lekker genieten van een kop welverdiende thee of koffie.

Zelf wandel ik veel en kijk daarbij bewust hoe de natuur verandert. De kalende takken en het golvende water. De paddenstoelen die zich laten zien, de herten die burrelen, de kleine vogeltjes die weer langskomen in de tuin. Ik bewonder de prachtige herfstblaadjes bij mijn voordeur. Ik laat ze expres nog even liggen. En ik motiveer mezelf tenminste twee keer per week te gaan sporten.  Ook breng ik meer structuur in mijn dag, dat helpt mij om goed te functioneren. En op zijn tijd even een lekker swingend muziekje, waardoor ik niet anders kan dan even lekker te bewegen!

Wat doe jij om het najaarsgevoel te verlichten? Laat hieronder weten wat jij doet om je herfstdip te verlichten.

Deel dit artikel met jouw vriendinnen, mocht je denken dat het waardevol voor hen is!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *