De slappe lach krijgen, heerlijk!

Lachen is meer genieten.

Een minuut lachen is goed voor drie kwartier ontspanning. Kinderen lachen gemiddeld vier uur per dag. Hoe zit dat bij jou? Volwassenen lachen gemiddeld vier minuten per dag. De hoogste tijd voor volwassenen om hier verandering in aan te brengen.

horse-1333937_1280

Lachen is gezond! Het vermindert stress en pijn. Het versterkt je immuunsysteem. Lachen helpt je hart door een betere bloeddoorstroming en het zorgt voor ontspanning. Lachen geeft je energie. Wanneer je lacht komt in je hersenenen, noradrenaline vrij. Dit stofje zorgt voor ontspanning.  Het maakt je geest scherper. Het stimuleert je bij het leerproces en het verbetert je geheugen, je wordt bovendien creatiever.

Lachen maakt je blij van binnen. Zoek de lach op! Op school voor betere leerprestaties, op je werk om beter te kunnen ontspannen. Lachen ontspant zowel lichamelijk als mentaal.  Heb je geen tijd om te gaan sporten voor je ontspanning? Kijk een lachfilm, filmpje op youtube of zoek de vrienden op waarmee  je kunt lachen.

Bekijk onderstaande filmpjes die jou laten lachen!

Lachen in de metro

Schaterende baby’s

Lachende baby

Laat ons weten om welke films jij kunt lachen!

 

 

 

3 belangrijke tips, om je hoofd te ontspannen

Herken je dat? Je maakt je zorgen over iets of iemand. Die gedachten willen maar niet uit je hoofd. Wat kun je hieraan doen?

1. Wandel het eruit Dit hoor je vast vaker, maar waarom is wandelen nou zo belangrijk. Wanneer je wandelt, wikkel je je voeten af en zet je je voeten op de grond, daarmee kom je in contact met de aarde. Kijk om je heen naar de omgeving, de natuur, de bloemen, de groene bladeren, hoor de vogels fluiten, de wind ruisen. Adem vier tellen in door je neus en blaas in vier tellen uit via je mond. Zo raak je in je eigen wandelritme. Door een half uur te wandelen, kan de energie vanuit je hoofd naar beneden stromen en kom  je in het nu Je raakt  uit je gedachtenspinnenweb.

baby-1399332_1280

2. De buitenlucht zorgt bovendien voor meer zuurstof in je lijf. Je lichaam en hersenen gaan beter functioneren. Tevens heeft Je lichaam het licht van buiten nodig. Het verbetert je stemming! Of de zon nu schijnt of niet, ga lekker naar buiten, je knapt er van op.

3. Begrens je beschikbaarheid Stel  jezelf een grens in het checken van je mobiel (appjes) of computer. Ieder bericht geef weer een extra prikkel. Moet je er wat mee, maakt het indruk, wordt je er onrustig van.  Je hoofd heeft rust nodig om te kunnen ontspannen, hoe aanlokkelijk al die appjes en social media ook zijn. Ze zorgen er ook voor dat je hoofd niet echt ontspant. Kijk bijvoorbeeld ’s avonds na 21.00 uur niet meer op je telefoon of computer. Vaak weten we dit eigenlijk wel, maar vergeten we het gewoon te doen. Sluit een drukke dag af met een wandeling in de buitenlucht, een half uur is voldoende. Probeer eens op vaste tijdstippen je telefoon en social media te raadplegen en na 21.00 uur is het rust.

Ontspannen doe jezelf!

Bloemsems! Het voorjaar begint!

Magnolia’s komen voorzichtig uit hun knoppen en bloeien op tot prachtige bloemen. Nu laten de rest van de bomen hun mooiste bloesempracht zien.Wat een heerlijk moment om die kleurenpracht en geuren in je op te nemen van top tot teen.

tree-215970_640 pixabay

Het voorjaar is er….vanochtend werd ik onverwacht door drie jonge mannen, waaronder mijn zoon, opgehaald, in een auto met open dak en luide muziek. Ik, de grijze duif, mocht voorin, mijn zoon aan het stuur. Zoevend door de stad. Daar gingen we. Ik heb enorm genoten dat ik mee mocht. Helaas vergeten een foto te maken. Foto of niet, dit beeld vergeet ik niet meer.

We hebben niet overal foto’s van nodig. Het beeld wat je in je hoofd hebt is al voldoende. Probeer vooral de fijne momenten op te slaan, en ze van tijd tot tijd even langs te laten komen. Dat maakt het leven aangenaam.

Er zijn nieuwe voorjaarsworkshops: De Oplaaddag en de Intuïtieve Schildersworkshop. De eerste een echte verwendag, gebaseerd op de OPLAAD-methode. Hierdoor kom je snel weer lekker in je vel. Tijdens de Schildersworkshop kom je heerlijk tot rust, en leef jij je, vanuit je hart, uit op het schildersdoek. Kennis van schilderen is niet nodig. Kijk snel op www.levenwerkengenieten.com/workshops

Let op er is een enorme vroege vogelskorting, als je voor 6 mei a.s. je opgeeft.

 


Los van angst

Je kunt jezelf helemaal gek maken met allerlei angsten voor wat er zou kunnen gaan gebeuren. Deze gedachten helpen je niet verder. Probeer de angstgedachten los te laten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een klein voorbeeld hoe mijn zoon me herinnerde aan deze eenvoudige levenswijsheid.

Hoe kom je een hele steile ijzige berg af? Even stond ik boven aan de berg genageld, te piepen en mopperen. Deze afdaling was wel heel erg steil en ijzig. Normaal gesproken kom ik daar goed van af en ervaar ik geen angst tijdens het skien. “Kom op mam”; zei mijn zoon. “In dit soort gevallen neem ik gewoon bochtje voor bochtje en dan kom je vanzelf beneden.” Hij had helemaal gelijk. Als je naar een ijzige afgrond kijkt, wordt het alleen maar erger. Ik nam een diepe zucht. Ik moest er toch van af, dus dan maar bocht voor bocht. En dat deed ik.  Afgezien van enig geglibber hier en daar. Ik sprak me keer op keer moed in. Kom op gewoon bochtje voor bochtje. En natuurlijk kwam ik prima naar beneden en was ik blij en tevreden.

Stap voor stap Mijn zoon herinnerde mij weer aan deze simpele levenswijsheid. Gewoon stap voor stap je richten op het doel waar je naar toe wil, dan kom je er vanzelf. Of je nu van een ijzige berg af wil, je een boek schrijft, je doet eindexamen of je hebt een belangrijke gebeurtenis, welk doel je ook hebt. Een kwestie van de juiste focus en je niet te veel laten afleiden door wat er om je heen gebeurt. Gewoon stap voor stap er naartoe werken, dan kom je er vanzelf.

En zoals we ook nu zien, het leven kan in een flits voorbij zijn. Probeer zoveel mogelijk uit het moment te halen en ervan te genieten.

 

 

Wanneer je last hebt van stress

Stress is pas stress wanneer je er zelf last van hebt. Gezonde stress heb je nodig om te kunnen presteren. Het is een natuurlijk mechanisme  van je lichaam, om bijvoorbeeld snel te reageren als er gevaar dreigt. Een oerreactie om te overleven.

Te lange tijd stress ervaren, kan je lichaam overvoeren en kan leiden tot een overbelasting. Je lichaam staat in de overlevings stand. En die hogere versnelling kan je op een bepaald moment parten gaan spelen. Het lukt je niet meer om terug te schakelen naar de lagere, normale versnelling. Wat kun je dan doen?

Kijk dan eens naar je leefpatroon. Slaap je genoeg? Eet je gezond, Drink je voldoende water (1,5 liter) op de dag? Het is je alcohol- en koffiegebruik? Rook je? Beweeg je voldoende, ga ja naar buiten? Heb je teveel zorgen aan je hoofd? Kun je iets veranderen aan je leefpatroon om weer tot rust te komen. Doe dit dan ook echt.  Lukt dit je niet, en blijft je lichaam in een hogere versnelling functioneren, ga dan eens langs bij de dokter.

Ik wens je een fijne week.

Vijf simpele tips om je hoofd tot rust te brengen

Zit jouw hoofd soms ook zo vol met gedachten? Zou je willen dat er een uitknopje was waar je op kon drukken? Gewoon uit, en aan niets denken. Even een oase van rust.

P1010131

Wat kun je doen om je hoofd meer te ontspannen. Hier volgen vijf simpele tips. Probeer er eens een aantal uit. Hou er een eens een week lang vol en ervaar of je verschil gaat merken.

1. Concentreer je op je ademhaling. Adem in vier rustige tellen in via je neus en blaas in vier rustige tellen de lucht uit via je mond.  Hou een hand op je buik, en probeer naar je buik toe te ademen bij de inademing. Als je merkt dat je weer in je hoofd zit, probeer dan weer opnieuw terug te keren naar je ademhaling. Kijk of je dit drie keer per dag vijf minuten kunt volhouden en ervaar wat het met je doet.

2. Maak een wandeling in de buitenlucht.  Ga na het avondeten even een blokje om. Het is goed voor je spijsvertering en het helpt om lekker te gaan slapen. Adem de frisse buitenlucht bewust in via je neus en blaas uit via je mond. Wikkel je voeten heel bewust af van achter naar voor.  Probeer bewust naar de natuur te kijken.  Kun je in de avond niet weg, probeer dan overdag minimaal een half uur naar buiten te gaan. Je zult merken dat je hoofd ervan opfrist.

3. Ga iets actiefs te doen wanneer je hoofd vol zit. Ga poetsen, tuinieren, knutselen of schilderen. Door in beweging te gaan en je puur te richten op de activiteit, leid je jezelf af van al je gedachten.

4. Ga sporten. Hardlopen, joggen, fietsen of zwemmen. Tijdens het sporten komt er een stofje vrij in je hersenen (endorfine) waardoor jij je prettiger gaat voelen. Na hardlopen zul je merken dat de energie naar je voeten stroomt. Een intervaltraining is goed voor je innerlijke veerkracht, zowel op je werk als privé.

5. Mediteer. Mediteren helpt je te ontspannen. Er zijn allerlei meditaties. En een meditatie hoeft niet eens lang te duren. Je hebt ook korte meditaties van vijf minuten. Er staat er zelfs een op mijn site onder downloads.

Wat is voor jou de meest effectieve manier om je hoofd leeg te maken? Laat het hieronder weten en wie weet inspireer je anderen!

Deel deze informatie gerust!

 

Het recept waarmee je met plezier en gemak 100 jaar kunt worden.

Gezond ouder worden en genieten van je leven, dat willen we allemaal wel. Maar is het je wel gegeven? Er gebeurt genoeg binnen vrienden of kennissenkring zowel bij jong en oud. Steeds vaker hoor ik mensen zeggen. Je moet niet oud willen worden, de zorg is echt geen pretje als je echt hulp nodig hebt. Toch zijn er mensen, in diverse gebieden van de wereld, die met gemak en plezier 100 jaar, of ouder zijn. Hoe doen zij dat?

Waar wonen ze? Het zijn de mensen die in Sardinië (Italië), Nicoya (Costa Rica), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland) en Okinawa (Japan) wonen. Deze gebieden zijn ontdekt en in kaart gebracht door Dann Buettner, journalist samen met National Geographic. Deze gebieden noemen zij de Blue Zones. Onderzoek heeft laten zien dat deze mensen gelukkig zijn, gezond oud worden en niet omdat daar de lucht zoveel schoner is of dat er een voedingsrijke bodem is.

Hoe doen deze mensen dat? De mensen, uit de Blue Zones, leven in een omgeving waar ze, vanwege het bergachtige gebied, iedere dag fysieke inspanningen leveren.  Ze hebben hun dagelijkse bezigheden en besteden veel tijd en energie aan hun kinderen of ouders. Ze steunen elkaar, leven relaxed en nemen samen de tijd voor hun maaltijd.  Ze houden van een middagdutje. Ze hebben een ander eetpatroon waaronder zeer weinig vlees. Sociale contacten zijn belangrijk. Rond vijf uur drinken ze graag een glas wijn met de mensen uit de buurt. In de avond drinken ze thee. Ze leven met respect voor de natuur.

Deze mensen leven dus heel bewust, bewegen op natuurlijke wijze door hun dagelijkse werkzaamheden/bezigheden (zoals werken in de tuin). Ze weten na een inspanning, op tijd te ontspannen. Ze leven met respect voor elkaar en hun leefomgeving.

Dit in tegenstelling tot de meesten van ons. Daar waar de tijd bij ons door de handen glipt, doordat we te veel willen doen, hebben zij veel meer balans. Wij werk hard en nemen nauwelijks tijd om te ontspannen, eten snel onze maaltijd naar binnen om weer verder te gaan. We laten ons flink in beslag nemen door allerlei prikkels van buitenaf, waardoor we vaak weinig toekomen aan onszelf. Wat kunnen we van deze mensen leren.

Blue Zone

Blue Zone

De leefregels op een rij, de mensen uit de Bleu Zones voelen zich hier goed bij:

  • Zij stellen zich dagelijks een doel, dit geeft voldoening en zo een extra levensverwachting van zeven jaar.
  • Zij bewegen bewust op natuurlijke wijze, het is belangrijk voor hun lichaam en organen en welbevinden.
  • Ze verminderen stress zoveel mogelijk. Nemen na een inspanning (op je werk of thuis) tijd om te ontspannen door alledaagse dingen te doen die je leuk vindt of waar je blij van wordt bijvoorbeeld in de tuin werken.
  • Ze eten met aandacht samen met elkaar en genoeg is genoeg (80 % is voldoende) , bij voorkeur in de avond een lichtere maaltijd. Probeer het ook eens. Ruik het eten, kijk hoe het eruit ziet, sluit je ogen en proef de smaak.  Je zult merken dat je minder eet en meer geniet.
  • Zij eten plantaardig en veel minder vlees (liefst maar een keer per week), de maaltijd van deze mensen bestaat voornamelijk uit bonen.
  • Zij drinken veelal een glas rode wijn rond vijf uur (een tot twee glazen per dag). Het blijkt dat rode wijn een gunstige invloed heeft op je weerstand, en het is goed voor de doorbloeding.
  • Zij koesteren degenen van wie ze houden (familie of schoonfamilie). Ze besteden veel tijd en energie aan hun kinderen en ouders, dit geeft hen voldoening.
  • Zij maken deel uit van een groep die ze vier keer per maand bezoeken, los van welk geloof, het werkt levensverlengend.
  • Ze zijn geboren of leven in familie of vriendenkring (sociaal netwerk) met een gezonde levensstijl, waar zij zich goed bij voelen, dit draagt bij aan hun langere levensverwachting.

Dit is het recept van de mensen uit de Blue Zones die in harmonie leven met zichzelf, hun omgeving en de natuur. Ze leven gezond en worden met gemak 100 jaar of ouder en genieten van het leven. Laat je ook inspireren door deze mensen, dan kunnen we samen met plezier en gemak ouder worden met elkaar!

Laten we elkaar op de hoogte houden.

Meer info www.bluezones.com

Leef het leven ten volle

Geniet jij ook zo van deze periode, waarin de klaprozen je tegemoet zwaaien vanuit het gras vol bloemen. Zelfs op de meest onmogelijke plaatsen zie je de klaprozen wuiven. Ik kan hier zo van genieten. Het ruikt lekker buiten, het ziet er mooi en fris uit. Iedere dag zie je weer nieuwe bloemen. Ook het onkruid tiert welig rond. De vogels laten zich vroeg horen.  Een seizoen van puur genot.

dreamstime_l_16403411-klein.jpgJe ziet zoveel moois als je met aandacht naar de natuur kijkt. De natuur geeft mij ook troost op lastige momenten. De afgelopen tijden heb ik bijna iedere maand een begrafenis gehad. Door iedere dag naar buiten te gaan om te wandelen in het bos of aan het strand kom ik tot mezelf en koester wat er is.

Afgelopen week zag ik een interview met Laura Maaskant, over haar boek LEEF. Zij is 20 jaar oud en ongeneeslijk ziek. Zij heeft besloten geen chemo’s meer te nemen. Ze kiest voor kwaliteit van leven in plaats van kwantiteit. Ze wil zich graag zolang mogelijk goed blijven voelen.  En zij heeft de boodschap Leef, alsof het je eerste dag is.

Zij leeft het leven ,wat ze nog voor zich heeft, ten volle. Ze heeft mij geraakt en bevestigd met deze boodschap. Het leven is zo voorbij, laat de tijd dat je hier bent zo aangenaam mogelijk zijn voor jezelf.  Laat je verwonderen en geniet van wat er is. Laat je door de gedachte inspireren dat ook jouw leven heel bijzonder is en dat je er alles uit kunt halen wat erin zit. Dat ook jij, net zo goed als Laura, een kunstwerk van je leven kunt maken, begin vandaag nog. Hoe zou je dat kunnen doen?

Durf eens voor een kort moment in Laura’s schoenen te gaan staan en kijk vanuit haar perspectief eens naar jouw leven. Wat zou jij anders willen, als het leven korter is dan je zou wensen? Staan er dan nog dingen op je wensenlijst? Wat is dan belangrijk?  Schrijf het eens op voor jezelf. En kijk wat je zou kunnen en willen veranderen.

„Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony” Mahatma Ghandi

Hoe zorg je voor een positieve kijk op het leven? Laat je verwonderen door wat de dag je brengt. Niets is vanzelfsprekend. Haal iedere dag de mooie momenten uit je leven. Het is een kwestie van het gewoon doen. Zet de juiste bril op en neem het je gewoon voor om het ook echt te doen.

Hoe kun je dat doen? Laat je wekken met het liedje “Happy” als wekkertune.  Neem je iedere ochtend voor, je dag positief te beginnen. Bijvoorbeeld met een positief voornemen. „ Vandaag geniet ik, ten volle, van mijn dag”  Spreek deze zin 3 keer uit tegen jezelf in de spiegel na het tandenpoetsen. Spreek de zin vol vertrouwen uit. Je hersenen worden zo, als het ware geprogrammeerd, en richten zich op de prettige dingen van die dag.  Je zult merken dat de positieve dingen van die dag je meer gaan opvallen, dan de minder leuke. Speel ermee en zie wat het met jou doet! Probeer het eens uit en kijk wat het je oplevert!

Ik wens je een prachtig weekend toe! Ik hoop dat jij ten volle geniet van dit schitterende weer.

Moederdag; woorden recht uit je hart, daar kan geen cadeau tegenop.

Bloemen, bonbons, parfum of een sieraad, de advertenties stimuleren je om een aankoop te doen voor Moederdag. Een cadeau om te laten zien hoeveel je van haar houdt. Je moeder in het zonnetje zetten, hoeft echt niet met een duur cadeau. Schrijf je moeder een brief of kaart en spreek recht vanuit je hart, waarom je van haar houdt, wat je in haar bewondert, waar je dankbaar voor bent. Een mooier cadeau is er haast niet.

Vele jaren kreeg ik prachtige eigengemaakte knutsels van mijn kinderen. Met hart en ziel werd eraan gewerkt op school. Geheimzinnig werden ze meegesmokkeld naar huis. Thuis gekomen, kreeg ik het cadeau al snel. Ze konden de spanning niet meer aan om tot Moederdag te wachten. De zondagochtend op Moederdag en de stress rond het verzorgen van het ontbijt op bed, het gerinkel van de kopjes, het eitje koken en vechten wie wat zou doen. Dat waren de mooiste momenten om stiekem, vanuit je bed, naar te luisteren.

Afgelopen jaar ben ik met Moederdag blij verrast door een lieve sms van mijn dochter met daarin geschreven waarom ze zo van mij houdt. Mijn zoon was door zijn weekendbaan Moederdag helemaal vergeten. Een paar dagen later kreeg ik een brief van hem met woorden recht vanuit zijn hart. In deze brief vertelt hij dat het bijna onmogelijk is om in woorden uit te drukken hoeveel hij van mij houdt en schrijft waarom hij mij zo bewondert. Beide kinderen ontroerden mij diep. De complimenten, recht vanuit het hart van je kinderen, zijn de mooiste cadeaus die je krijgen kunt.

Ga eens een half uur zitten en vraag je eens af waarom je van je moeder houdt, wat je in haar waardeert en bewondert, wat je van haar hebt geleerd, wat ze jou heeft meegegeven en waar je dankbaar voor bent. Schrijf het op een kaart of in een brief en geef het haar. Wat misschien dagelijks als zo vanzelfsprekend lijkt, mag best eens met warme woorden worden benoemd. De kaart of brief zal door je moeder in haar hart worden gekoesterd.

Door de positieve kanten van je vrouw of moeder te benoemen, laat je zien wat zij voor jou betekent en geef je haar in woorden de liefde terug die jij dagelijks van haar ontvangt. Daar kan geen geschenk tegenop.

5 lessen van de Nederlandse schaatsers op de Olympische Spelen in Sotsji

Diep respect voor alle topsporters op de Olympische Spelen in Sotsji. Zij hebben absoluut een wereldprestatie neergezet. We bewonderen hen en leven tegelijkertijd met ze mee. Persoonlijk kan ik de wedstrijden pas in de herhaling bekijken, ik vind het te spannend om er live naar te kijken. En waarom? Ik zie het hele oefentraject in gedachten steeds voor me. Tenminste vier jaar lang hebben deze topsporters naar dit moment toegewerkt, iedere dag opnieuw alles opzij gezet om in Sotsji een topprestatie neer te zetten. En het komt dan allemaal op dat ene moment samen. Dat vind ik zo spannend. Wat leren we van deze topsporters?

1. Topsporters stellen zichzelf een duidelijk doel en trainen onvoorwaardelijk. Ze hebben een helder doel voor ogen en werken daar stapsgewijze naar toe. Iedere dag een stap in de richting van het ultieme doel. Ze leren en ervaren iedere dag opnieuw wat er goed gaat en net nog iets beter kan om het doel te bereiken. Ze worden hierin begeleid.

2. Topsporters kunnen zich als geen ander focussen op hun doel. Deze toppers van de Olympische Spelen hebben geleerd om zich heel sterk te focussen op het ultieme doel. Ze trainen, ongetwijfeld, volgens een zeer hoogstaand uitgebalanceerd programma. Ze maken keuzes om dit doel te bereiken. En dat is vast niet altijd makkelijk. Ook zij krijgen te maken met voldoende afleidingen en verleidingen en leren hiermee omgaan.  Zij zetten het doel duidelijk voorop en zetten veel opzij de sport gaat voor.

Ze hebben geleerd zich niet te laten afleiden door fouten. Ze houden hun doel scherp voor ogen en leren omgaan met de hooggespannen verwachtingen van de wereld om zich heen. Ze leren om te pieken op het juiste moment. 

3. Ze visualeren hun doel. Keer op keer visualiseren zij hun rit van begin tot eind. Dit helpt hen om hun doel te bereiken.

4. Doorzetten vertrouwen houden in jezelf en niet opgeven! Iedere stap is weer een ervaring rijker! Het gaat niet alleen om het bereiken van dat doel, het gaat ook om de weg ernaar toe. Op weg naar dat doel, waar ze ondertussen ongelooflijk veel van leren,  en ervaringen opdoen. Ook als het anders loopt dan ze hadden gehoopt. Neem Stefan Groothuis, die zeer moeilijke tijden heeft doorgemaakt, van heel ver komt en dan nu een gouden plak heeft gewonnen. Stefan laat ons zien dat er hoop is! Vertrouwen houden en doorgaan. Ook al zit het  flink tegen. Door zijn schouders eronder te zetten en toch door te gaan zie je waar hij toe in staat is! Het gaat topsporters echt niet van een leien dakje! Die gouden medaille voor de 1.000 meter is de bekroning op zijn enorme doorzettingsvermogen.

5. De kracht van samenwerken En dan als laatste die bijzondere samenwerking tussen de Nederlandse schaatsploegen. Die speelse concurrentie tussen de Nederlanders onderling, helpt ze om elkaar naar een hoger niveau te tillen. Wat een topprestaties, het is echt een genot om te zien. Samen bereik je dus zoveel meer.

Dan weten we wat ons te doen staat: Stel jezelf een duidelijk doel. Begin je dag met jouw doel voor ogen, focus op wat je vandaag wil bereiken. Visualiseer je doel. Zie je doel voor ogen, dat je het bereikt hebt en schakel daarbij al je zintuigen in. Wat zie je, hoor je, proef je, ruik je en voel je. Je wil niet weten hoe vaak topsporters hun rit visualiseren, al die rondjes keer op keer. Ga op pad en neem de stap richting jouw doel. Kijk aan het einde van de dag terug op de stap die je richting je doel hebt gezet! Kijk naar wat er beter kan en wat er juist goed ging. En kijk wat je morgen eventueel nog anders kunt doen. Neem ook op tijd je ontspanning om jezelf weer op te laden. En heb je je laten afleiden of verleiden, kijk dan aan het einde van de dag, opnieuw naar je doel en wat je morgen anders kunt doen om weer een stap richting je doel te zetten. Hou de juiste focus. Informeer je partner of collega van jouw doel, zodat hij of zij jou hierbij kan ondersteunen of inspireren. Misschien heb je een gezamenlijk doel en kun je elkaar prikkelen, dat stimuleert elkaar alleen maar. Hou vol en ga door. Hou vertrouwen!

Zoals Ireen Wüst tijdens haar zilveren medaille op de 1.000 meter zegt tijdens een Nos interview: “Na die gouden medaille moest ik weer opnieuw in het ritme komen, eerst ontladen, dan de focus pakken en vervolgens weer opladen”.

Laten we ons vooral inspireren door deze fantastische topsporters, die als geen ander weten hoe je een doel in je leven bereikt! Heel veel succes met jouw doel! En vergeet ondertussen niet om ook van de weg ernaar toe, de reis naar jouw doel te genieten! En hou vol hè!