Slimme tip om jouw voornemen waar te maken

Hoe hou jij je aan jouw gestelde doel/voornemen? Je hebt jezelf een doel gesteld aan het begin van het jaar. De eerste week lukt het nog wel om het vol te houden.  Je bent gemotiveerd en gefocust. Maar dan word je uitgedaagd en komen er lastige momenten op je pad, waarbij je voor de keuze komt te staan. Ga ik door of….

Mijn voornemen: Deze maand eet ik helemaal suikervrij. Tijdens de feestdagen heb ik me laten verleiden door lekkere pepernoten, chips en heerlijk eten etc.  Ik wil me niet meer zo laten verleiden door suikers en door stoffen die ervoor zorgen dat ik alsmaar meer van iets wil blijven eten. De eerste week ging dit heel erg goed. Ik voelde me prima, rustig, ik sliep goed en voelde dat het een weldaad was voor mijn darmen om geen suikers te eten. Ik was mij er niet van bewust dat in zoveel producten suikers worden gebruikt. Zelfs in wokgroentenzakjes zitten suikers, in magere melk, en in chips. Ik ben blij dat ik dit nu weet.

En dan komen de uitdagingen op je pad. Een dierbare tante overlijdt, ik ga naar haar afscheid en laat me niet verleiden door de diverse hapjes en drankjes. En dat is best een uitdaging, zeker in Brabant. Een eetafspraak bij vrienden heb ik weten uit te stellen tot februari. Dan valt er iets voor binnen mijn gezin waar ik me zorgen over maak.  „Ach laat toch zitten, neem lekker iets zoets, kan jou het schelen” komt een verleidelijk stemmetje in mijn hoofd.

dreamstime_9706246.jpg

Dit zijn juist momenten waarop ik alle zeilen bij moet zetten om mijn voornemen vol te houden. En nee dat is niet makkelijk. Ik was duidelijk uit mijn hum. En toch zijn dit de momenten waar het om gaat. Ik wil het volhouden. Het is gelukt, door er een alternatief tegenover te stellen en mezelf te verwennen met iets anders. Een lekker bad, gezonde nootjes en een warme kop thee. Ik heb mezelf beloofd dat ik gezonde havermout koekjes ga bakken voor dit soort lastige momenten.

Iedere dag een stapje dichter bij je doel. Het is belangrijk dat je door blijft gaan.  Of het nu gaat om het halen van je tentamens of examen, gezond eten, een boek schrijven, stoppen met roken of drinken of het halen van een sportprestatie. Je zult er wat voor moeten doen of laten.  De juiste focus,  iedere dag een stapje in de richting die je op wil. De ene dag gaat het beter dan de andere. Na een moeilijk moment is het een overwinning op jezelf als het je lukt om door te gaan!

Denk jij dat een sporter als Epke Zonderland, die we bewonderen, naast zijn hoogtepunten geen last heeft van dieptepunten? Natuurlijk wel. Ook hij gaat tot het gaatje met zijn prachtige topprestaties. Ook Epke heeft zijn uitdagingen. Hij blijft gefocust op zijn doel.  En als het tegenzit, heeft hij zijn coach, ouders en vriendin die hem steunen op moeilijke momenten en hem weer inspireren om zijn doel na te streven.

En dan nu terug naar jou en mij. Ook jij bent gefocust op je doel/voornemen. En het universum daagt je iedere keer weer uit hoe graag je dit doel ècht wil bereiken. Er komen dingen op je pad waarbij je zelf iedere keer een keuze maakt, ga ik door of laat ik me verleiden.

Een slimme tip hoe jij juist door deze lastige momenten heen kunt komen? Kijk terug op je voornemen en vraag jezelf af waarom jij dit doel wil bereiken. Schrijf kort jouw motivatie op met de achterliggende beweegredenen en wat dit doel/voornemen jou gaat opleveren! Hang deze lijst op je prikbord om eraan herinnert te blijven worden, wanneer het nodig is.

Schrijf dan de uitdagende momenten op waardoor jij in verleiding kunt komen om je doel niet (of later) te halen (feestje, overlijden, etentje, ziekte, verjaardag van een vriendin etc.) Deze momenten kun je globaal vooraf invullen. Schrijf erbij wat jij zelf op die lastige momenten het beste kunt doen zodat jij, ondanks deze gebeurtenis, toch  je doel bereikt en wie jou daarbij eventueel kan aanmoedigen. Wat kun je zelf doen om deze lastige situatie voor jezelf te veraangenamen. Hou deze lijst bij de hand, plak hem op je prikbord, het is jouw hulpbron voor de moeilijke momenten!

Heb je moeite om deze lijst in te vullen voor jezelf?  Zie dan een gesprek voor je met je vriendin die iets probeert vol te houden en die jij probeert te motiveren om haar doel te bereiken. Wat is jouw advies aan haar in dat zelfde geval? Schrijf dat advies op voor jezelf. Het advies wat je een ander geeft, is vaak ook voor jou van toepassing! Hou vol hè!

Ik ben heel benieuwd naar jouw doel. Ik blijf deze maand doorgaan met 100 % suikervrij eten (van Carola van Bemmelen). Wat is jouw doel? Geef je reactie hieronder.

Deel dit artikel ook gerust met vriendinnen als je denkt dat dit waardevol voor hen is.

Ik wens je een fijne week en heel veel succes. En hou vol, ook jij kunt het!

Een warme groet,

Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *