Zomerse temperaturen voor je vertrekt

De thermometer van onze gemoedstoestand kan soms hoog oplopen tijdens de vakantievoorbereidingen. Van vakantiepret vooraf lijkt soms maar weinig over en inpakstress, en alles wat nog geregeld moet worden, lijkt de overhand te nemen.

P1010131Ik sprak Jean een goede vriend. Hij bood me een mooie blik hoe mannen naar de vakantie voorbereidingen kijken. Ik mag dit met jullie delen. Jean is zelfstandig ondernemer en vader van twee zonen 13 en 11 jaar. Hij is getrouwd met Sonja, personeelsadviseur.

Jean geniet volop van de zon, de zomerse temperaturen. Het valt hem op dat iedereen vrolijker is en ’s ochtends wordt hij met een glimlach begroet door de mensen op straat. Hij is bezig zijn laatste klussen af te ronden voor zijn vakantie. Even hard ‘knallen” voordat hij vier weken met zijn gezin op vakantie gaat.

Hier ontstond binnen het gezin de nodige wrijving. Sonja, wil een aantal weken voordat ze weggaan alles tot in de puntjes geregeld hebben; de was, de boodschappen, haar lijstjes afwerken, afscheid van opa en oma. Dit komt mij, als vrouw, natuurlijk ook heel bekend voor, je wil voor je vakantie alles graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Je bent druk bezig met van alles en er lijkt geen einde aan te komen. Hier ontstaat bij vrouwen soms het gevoel dat je als vrouw alle vakantievoorbereidingen alleen doet. Je gaat je lopen ergeren aan je partner. Een herkenbaar item, ook voor jou?

Jean vertelt dat hij juist nog even langer doorwerkt om zijn werk helemaal af te krijgen. Hierdoor ontstond bij Sonja het gevoel dat zij alle vakantievoorbereidingen alleen kan opknappen. In een gesprek tussen Jean en zijn vrouw gaf Sonja aan dat ze vindt dat Jean te weinig organiseert voor de vakantie. Zij heeft het gevoel dat zij bijna alles alleen doet. Zij zorgt voor de drie ingepakte koffers en hij hoeft alleen maar zijn ondergoed bij te schuiven. Jean brengt in dat hij, naast het afronden van zijn werk, ook de administratie wegwerkt, de ramen tegen diefstal heeft beveiligd en de verzekering controleert. Mannendingen dus. Het is Sonja duidelijk geworden dat Jean wel degelijk dingen doet, die zij zich niet heeft gerealiseerd. Andere dingen dus.  Inmiddels doen ze ieder hun eigen voorbereidingen voor de vakantie, maar dan vanuit de wetenschap dat ze beiden hun eigen aandachtspunten hebben. Eerlijk verdeeld en minder perfect zodat ze de avond voor vertrek alvast kunnen genieten van hun eerste vakantie-avond. Jean laat zien, dat we als we zo keihard bezig zijn alles zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen, we vergeten dat de ander ook gewoon zijn taken doet.

Tip: Vooraf een gesprekje met je partner over de vakantie voorbereidingen en het maken van een actielijst met wie doet wat geeft al overzicht en is bovendien een aardige tip om ergernissen grotendeels te voorkomen. Ondanks de hitte, hoeft de temperatuur in je relatie dan niet onnodig hoog op te lopen! Graag wil ik Jean bedanken voor zijn inzicht en wellicht hierdoor meer vakantievoorpret! De reis naar je vakantiebestemming toe, inclusief alle voorbereiding,  is immers net zo belangrijk!

Heb jij nog een goede voorbereidingstip om de vakantievoorbereidingen relaxed te laten verlopen, laat het ons weten!

Graag wens ik jou een heerlijke vakantie toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *